24 January 2015

Resepi Popia Pisang

Assalamualaikum semua....haiii di sini Sha nak kongsikan lagi resepi baru yg makin panas di Malaysia...hehheh apa lagi klu bukan popia pisang...meliurkn ...emmmm sedap rasa...

Ok2x jom kawan2x msti x sbar kn nak thu mcm mna nak buat kn....resepinyaaaa



Bahan-bahan ( 4 biji popia ):

2 biji pisang berangan -dibelah 2 dan dikerat 2 (jadi 4 bahagian) (apa2 pisang pon boleh tau)
kelapa parut secukupnya (digaul sedikit dengan garam)
gula perang
kepingan badam (optional) kacang tanah, gajus pun boleh...
4 keping kulit popia (saiz besar)
sedikit kuning telur-dipukul
minyak masak untuk menggoreng


Cara-cara:
1.  Ambil sekeping kulit popia
2.  letakkan pisang tadi (2 kerat)
3.  letakkan juga gula perang, kelapa parut dan kepingan badam.
gulung seperti biasa
4.  Dihujung kulit popia, sapukan telur untuk melekatkan kulit popia itu.
5.  Goreng dengan api yang perlahan hingga kekuningan
6.  Siap untuk dihidangkan....


selamat mencuba yeee kawan2x...

No comments:

Post a Comment